Het VIP traject

Waar staat VIP eigenlijk voor?

VIP staat in eerste instantie voor Very Important Puppy. De begeleider ontvangt een pasje met persoonlijke gegevens en een herkenbaar dekje waarop staat dat deze pup in opleiding is. Dit biedt de mogelijkheid de pup mee te nemen naar openbare gelegenheden om te leren zich op een gepaste wijze te gedragen.
Nadat de opleiding is afgerond (dit wordt onafhankelijk getoetst), word het pasje en het dekje vervangen door een variant zonder de L van in opleiding. VIP staat dan voor Very Important Proces; de gecertificeerde hond biedt ondersteuning in het proces van de begeleider. Vervolgens wordt jaarlijks getoetst of de hond deze status kan voortzetten. Niet in alle situaties is dit noodzakelijk, want er zijn begeleiders die na een aantal jaren niet meer afhankelijk zijn van hun hond.

Een goed begin is het halve werk

Om te kijken of iemand in aanmerking komt voor het VIP traject volgen wij een protocol. Na aanvraag en overleg houden wij een intakegesprek. Hierin komt ook ter sprake dat niet alle honden geschikt zijn voor deze functie. We overleggen samen welk type hond voor iemand wenselijk is. Ieder rastype beschikt over eigenschappen die wenselijk, maar ook een belemmering kunnen zijn. Wenselijk is een gevoeligheid om stemming aan te voelen en het fijn vinden om vrijwillig samen te werken. Bepaalde rastypen kunnen te zelfstandig zijn en dit kan een belemmering vormen; deze eigenschap kan dan juist de onzekerheid van de begeleider vergroten. Naast een passend rastype is het van belang dat de pup een goede start heeft gehad. Pups die bij een fokker opgroeien als onderdeel van het gezin verdienen de voorkeur. Daarnaast is het van belang dat een fokker juist in die eerste weken (3e t/m 8e week) werk maakt van de socialisatie. Denk hierbij aan het meenemen in de auto (en dan niet alleen die ene keer naar de dierenarts), kennis laten maken met honden die er anders uitzien, met andere diersoorten, met bezoek enz. Samen gaan we op zoek naar een nest, en dit kan ook prima een gezin zijn met een sociale en gezonde hond die een kruising nestje heeft gefokt. Wij werken echter alleen met puppy’s van fokkers waar de ouderdieren van de pups op erfelijke afwijkingen van het ras getest en goed bevonden zijn. Ook binnen het nest zijn er verschillen tussen de pups waardoor de ene pup mogelijk over meer wenselijke eigenschappen beschikt ten opzichte van de andere. Als een keuze is gemaakt en de pup is oud genoeg om het nest te verlaten, dan gaan de lessen echt van start.

Bella is mijn wondertje, wat doet ze al veel voor mij!– Ilse

De lessen

De lessen duren in principe een uur, dit is voor jonge honden en hun begeleiders vaak meer dan voldoende. Het is een mix van werken in theorie en praktijk. We willen ieder team goed begeleiden en zeker in de beginfase lopen begeleiders tegen veel opvoedkundige zaken op; daardoor loopt de les soms uit. Een gedegen opvoeding is een stevig fundament. Opvoedkundige zaken kunnen niet worden uitgesteld. Lessen worden ook gegeven in de thuissituatie. Iets bespreken in theorie zonder de thuissituatie te kennen is toch anders dan iets met eigen ogen te zien. De instructeur kan op deze manier een situatie zelf beoordelen en eventueel maatregelen nemen. De privélessen worden tot de pup 6 maanden is wekelijks gegeven; daarna volstaat om de week. Juist om gehoorzaamheid en concentratie te stimuleren is het noodzakelijk om ook te oefenen in aanwezigheid van andere honden. In de eerste periode zal de instructeur regelmatig zorgen voor de aanwezigheid van een andere hond. In het tweede deel wordt gestimuleerd om te gaan oefenen in kleine groepjes met maximaal vier VIP deelnemers. Door sommige begeleiders kan dit als (te) spannend ervaren worden. In dat geval bieden we individuele begeleiding op een naastgelegen veld zodat er toch enige afleiding van andere honden wordt ervaren.

Thema's tijdens de lessen

  • Gehoorzaamheidsoefeningen
  • Sociaal gedrag naar mens en dier
  • Bijzondere omstandigheden

Tijdens de lessen werken we in principe in drie steeds terugkerende thema’s.
De gehoorzaamheidsoefeningen: deze starten op een veld met weinig afleiding en worden vervolgens uitgebreid naar verschillende locaties/omgevingen.
Het tweede thema is sociaal gedrag naar mens en dier. Dit kan plaatsvinden in een kantine maar kan bijvoorbeeld ook gestimuleerd worden tijdens een losloop of (kleine) groepswandeling.
Het derde thema is bijzondere omstandigheden. Hierbij kun je denken aan het openbaar vervoer, een restaurant, een kliniek of een school. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met ieders persoonlijk wensen. Elk VIP traject is daarom uniek en op maat gemaakt.

Het proces

Veel jongvolwassene die zich bij ons aanmelden zijn gestagneerd in hun proces. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wij zijn bekend met autisme, eetstoornis, depressie, angst, PTSS, ADHD of een combinatie hiervan. Wij zijn gewend om rekening te houden met ieder zijn persoonlijke achtergrond en vinden het belangrijk om te werken vanuit wederzijds vertrouwen. Dit kan betekenen dat er in overleg gewisseld wordt van trainer. Als er een belemmerende factor de trainingen in de weg staat, staat dit ook het ontwikkelingsproces in de weg; zonder wederzijds vertrouwen en gevoel van veiligheid is er geen goede training mogelijk.

Jongeren die jarenlang geïsoleerd hebben geleefd, dat wil zeggen niet meer naar school zijn geweest en/of weinig tot geen sociaal leven meer hebben, ervaren vaak een drempel om hun wereld weer te vergroten. Met de start van een pup (daar moet een toekomstige eigenaar dan affiniteit in voelen) is er ook weer een bewuste keuze gemaakt om de leefwereld te vergroten. Een pup moet veel keren op een dag naar buiten om even een plas te kunnen doen, dit zijn gelukkig korte momenten maar wel net genoeg om in beweging te komen en stap voor stap de uitdaging aan te gaan. Alles wat een jonge pup nodig heeft qua socialisatie en ontwikkeling is een natuurlijk maar ook noodzakelijk proces om toe te werken richting een doel. Het doel is opvoeden en trainen om na circa anderhalf jaar aan de certificeringstest deel te kunnen nemen. Het hiernaar toe werken is zowel voor de jongvolwassene als ook de pup een heel uitdagend proces. Deze reis word gezamenlijk gemaakt met onze VIP trainers. Stapje voor stapje het leven weer aan durven gaan samen met het VIP maatje waar zoveel vertrouwen en verbintenis mee is ontstaan.

Natuurlijk zijn er weleens momenten in het proces dat iets even niet gaat. Bijvoorbeeld wanneer iemand een terugval heeft en even opgenomen wordt in een kliniek. Het kan dan zijn dat de hond (in overleg met de kliniek) meegaat. Voor sommigen is dit teveel en dan kan de zorg en training ook tijdelijk uit handen gegeven worden. Veelal gebeurt dit door naaste familieleden maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een van onze gastgezinnen (hier zijn wel kosten aan verbonden).

Pootje voor pootje, stap voor stap… samen!– Nine