Het VIP traject

Waar staat VIP eigenlijk voor?

VIP staat in eerste instantie voor Very Important Puppy. De begeleider ontvangt een pasje met persoonlijke gegevens en een herkenbaar dekje waarop staat dat deze pup in opleiding is. Dit biedt de mogelijkheid de pup mee te nemen naar openbare gelegenheden om te leren zich op een gepaste wijze te gedragen.

Nadat de opleiding is afgerond (dit wordt onafhankelijk getoetst), wordt het pasje en het dekje vervangen door een variant zonder de L van ‘in opleiding’. VIP staat dan voor Very Important Proces; de gecertificeerde hond biedt ondersteuning in het proces van de begeleider. Vervolgens wordt jaarlijks getoetst of de hond deze status kan voortzetten middels een hercertificering. Niet in alle situaties is dit noodzakelijk; er zijn begeleiders die na een aantal jaren niet meer afhankelijk zijn van hun hond.

Een goed begin is het halve werk…

Als wij op basis van het door jou ingestuurde belangstellingsformulier mogelijkheden zien om samen met jou dit traject aan te gaan, dan nodigen we jou uit voor een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek kunnen wij jou beter leren kennen en samen ontdekken wat er voor nodig is om het VIP traject te starten. Vanzelfsprekend werkt dit ook andersom en krijg jij ook alle ruimte om ons beter te leren kennen en te kijken of wij bij jouw wensen en behoeften passen.

Een belangrijk onderdeel van het intakegesprek is het bepalen van wat voor soort hond het beste bij jou past. Niet alle honden hebben immers dezelfde kwaliteiten. Wij denken graag met je mee over wat jij van de hond verwacht en kunt verwachten. Op basis van deze informatie gaan we samen op zoek naar een fokker die een nestje heeft of er een verwacht. De voorwaarden waaraan deze fokker moet voldoen worden ook tijden het intakegesprek besproken. Als de fokker is gevonden, dan zal een puppytest uitwijzen of er pups aanwezig zijn die geschikt zijn voor het werk als assistentiehond. Is deze uitslag positief, dan kan het VIP traject beginnen!

Heb je al een hond die je als assistentiehond wilt inzetten? Laat het ons weten en neem de hond mee naar het intakegesprek. Als na een uitgebreide kennismaking blijkt dat de hond geschikt is om het VIP traject te starten, dan staan wij hier zeker voor open.

Ook als je liever niet wilt starten met een pup kunnen wij met jou op zoek naar een wat oudere of volwassen hond. Hier hebben we speciale verkorte trajecten voor.

De lessen

De lessen van het VIP traject duren in principe één uur per les. Vooral in het begin van het traject is dit voor zowel de hond als voor jou ruim voldoende. De lessen bestaan uit een mix van theoretische kennis en actief oefenen in de praktijk. De lessen worden gegeven in verschillende omstandigheden en situaties. De eerste 6 maanden zal er elke week een les gepland worden, na 6 maanden zal de frequentie doorgaans om de week zijn. Daarnaast zullen we je aanmoedigen om deel te nemen aan de groepslessen die we elke donderdag organiseren. Dit zijn lessen met maximaal 4 VIP deelnemers. Voordeel is dat je kunt oefenen in het bijzijn van andere honden én mensen zodat de hond leert zich sociaal en gepast te gedragen in deze situaties.

Thema’s tijdens de lessen

Tijdens de lessen staan drie thema’s centraal:

  1. Gehoorzaamheidsoefeningen: starten op rustige locaties en later op drukke plekken.
  2. Sociaal gedrag: oefenen in een kantine, losloopgebied of tijdens groepswandelingen.
  3. Bijzondere omstandigheden: denk aan het openbaar vervoer, restaurants, klinieken of scholen. Elk traject is op maat gemaakt, aangepast aan de wensen van de begeleider.

Het proces

Ieder mens is uniek en heeft dus ook behoefte aan een proces dat bij hem of haar past. Wij werken vanuit wederzijds vertrouwen en houden waar mogelijk graag rekening met jouw persoonlijke achtergrond en behoeften. Als tijdens het VIP traject blijkt dat het gekozen proces of de samenwerking met de instructeur niet werkt zoals we dit vooraf hebben bedacht, dan passen we het proces hier graag op aan

Mensen die jarenlang geïsoleerd hebben geleefd, dat wil zeggen…niet meer naar school of werk zijn geweest en/of weinig tot geen sociaal leven meer hebben, ervaren vaak een drempel om hun wereld weer te vergroten. Met de keuze voor een pup wordt ook een bewuste keuze gemaakt om jouw leefwereld te vergroten. Een pup moet meerdere keren per dag naar buiten om zijn behoeften te kunnen doen. Dit zijn in het begin vaak korte momenten, maar het is wel genoeg om in beweging te komen en stap voor stap de uitdaging aan te gaan.

Alles wat een jonge pup nodig heeft qua socialisatie en ontwikkeling is een natuurlijk maar ook noodzakelijk proces om toe te kunnen werken naar het einddoel. Het doel is opvoeden en trainen om na circa anderhalf jaar aan de certificeringstest deel te kunnen nemen. Het traject naar het einddoel is zowel voor jou als de pup een heel uitdagend proces. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen, onze VIP instructeurs helpen jullie van het begin tot aan certificering.

Stapje voor stapje het leven weer aan durven gaan, samen met het VIP maatje waar zoveel vertrouwen en verbintenis mee is ontstaan.

Ondersteuning bij terugval

Soms loopt het proces niet zoals verwacht, bijvoorbeeld door een opname in een kliniek. In sommige gevallen kan de hond meegaan, of wordt tijdelijk voor de hond gezorgd door familie of een gastgezin.