Psychosociale assistentiehond

Steun op diverse vlakken

Een psychosociale assistentiehond biedt ondersteuning bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Een maatje die steun geeft op vlakken waar spanning, onzekerheid en angst ervaren kunnen worden.

Om jou goed te kunnen ondersteunen is het van belang dat een assistentiehond ontspannen reageert in verschillende situaties. Hierbij kun je denken aan deelname aan het verkeer, in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen samen komen. Ook moeten ze de verleiding kunnen weerstaan van lekkere luchtjes in bijvoorbeeld een supermarkt en zich hierdoor zelfs niet laten afleiden wanneer je hier voorbij loopt. Een assistentiehond gedraagt zich sociaal naar mens en dier en vertoont geen tekenen van angst of agressie in dagelijkse situaties. Dit alles om jou goed bij te staan en het contact en de verbinding in stand te houden.

Een bijzondere opleiding

Als jouw hond de opleiding met goed gevolg heeft afgerond dan biedt dit de mogelijkheid om samen naar openbare plekken te gaan waar huishonden doorgaans niet zijn toegestaan. Jouw hond heeft geleerd op een rustige en ontspannen manier dicht bij jou te blijven. Doordat jouw hond zich niet laat afleiden door omstandigheden zijn jullie constant in verbinding met elkaar. Zodra jij ergens gaat zitten dan zal de hond rustig en uit eigen beweging gaan liggen. Hierbij is meestal ook sprake van lichamelijk contact wat zorgt voor vertrouwen en veiligheid. assistentiehonden zijn getraind om het contact te laten toenemen wanneer de spanning bij de begeleider oploopt. Dit kan bijvoorbeeld door op de voeten te gaan liggen of door de voorpoten op schoot te leggen.

Specifieke doelen kunnen per trajectg van elkaar verschillen Je wordt tijdens de opleiding geleerd om jouw hond vanuit onbewust gedrag aan te sturen. Oe onderbewuste en gerichte taak bieden is erorm helpend om een paniekaanval en dissociatie tegen te gaan. Mocht je toch in een angstmoment vervallen, dan kan jouw hond je snel en zelfstandig uit die situatie halen.

Een psychosociale assistentiehond biedt steun op allerlei vlakken; weer het huis uit durven gaan, een gezond dag- en nachtritme ontwikkelen, verantwoordelijkheid nemen en een nuttige dagbesteding waarbij de begeleider letterlijk gestimuleerd wordt om in beweging te komen. Diverse onderzoeken tonen aan dat dit alles bijdraagt aan de aanmaak van hormonen die depressie tegengaan, angst verminderen, een groter gevoel van geluk ervaren en veiligheid bieden. Ook in de nacht of na een nachtmerrie kan een hond helpende ondersteuning bieden.

Onze instructeurs hebben ruime ervaring met mensen met autisme, eetstoornissen, depressies, angsten, PTSS, ADHD of een combinatie hiervan.

VIP Traject

Een eigen pup opleiden tot assistentiehond heeft een therapeutische uitwerking op jouw eigen proces. Hiervoor hebben wij het VIP traject. Dit is een pakket voor pups in ontwikkeling met een bepaalde missie. VIP staat voor Very Important Puppy, maar de P staat tevens voor Person en Process!