Een hond op bezoek
Soms is de wens voor een assistentiehond al erg aanwezig, maar kan dit door omstandigheden nog niet worden verwezenlijkt. In die situaties is het mogelijk om een (assistentie) hond op bezoek te laten komen in een ziekenhuis of kliniek.
Een hond op bezoek kan een zeer functionele bijdrage bieden tijdens de periode van overbrugging. Het geeft alvast een idee van hoe het is om een hond in jouw nabijheid te hebben. Ook kan de aanwezigheid van de hond bijdragen aan het helpen om uit je isolement te komen. De hond geeft namelijk geen oordeel en gaat ook geen ingewikkelde gesprekken met je aan. Hij is er gewoon, en alleen al zijn aanwezigheid kan simulerend en motiverend werken en zorgen voor perspectief op de toekomst.
Als de hond vaker komt dan wordt er vaak naar uitgekeken. Er ontstaat (fysiek en mentaal) contact en de ‘sores van de dag’ verdwijnt even naar de achtergrond. Er is weer iets positiefs om je op te richten.
Tijdens het bezoek kunnen er activiteiten plaatsvinden, maar het hoeft niet. Alleen ‘even samen mogen zijn’ is vaak al meer dan genoeg. Diverse studies tonen aan hoe groot de meerwaarde (ook op hormonaal niveau) van dergelijk contact is en dat is precies de bedoeling.
Dit voortraject dient er tevens voor om samen na te denken over wat de wensen en doelen zijn. Het draagt bij aan zingeving, het welbevinden en het aan durven gaan van contacten waarin werken vanuit vertrouwen fundamenteel is.