VIP voortraject

Soms is er een situatie waardoor een traject nog niet van start kan gaan. Dat kunnen verschillende redenen zijn:

  • Fysiek is de dagelijkse zorg van een hond nog te intensief
  • Er zijn er nog twijfels rondom de inzet van een hulphond
  • In afwachting (wachtlijst) zijn van een passende hond of
  • Andere redenen

Toch kan het zicht op een hulphond al wat lichtpuntjes brengen en daarmee energie geven. Een voortraject kan in zo’n situatie heel waardevol zijn en op verschillende manier benut worden. Onze trainers hebben vrijwel allemaal de beschikking over eigen honden die veelal ook voor therapeutische doeleinden worden ingezet. Welke manier passend is, dat verschilt per situatie en word afgestemd met de persoon waarom het gaat. Er kunnen op deze manier op zeer korte termijn al afspraken met een hond plaatsvinden. Dit kan in de thuissituatie zijn maar ook in een ziekenhuis of andere instelling. Activiteiten op locatie zijn ook mogelijk. Bijvoorbeeld, een wandeling (ook met een rolstoel) in de natuur. In ieder geval is alles gericht op het brengen van positiviteit en ter overbrugging van een periode. Voor meer informatie is persoonlijk contact nodig om de mogelijkheden te bespreken.

Een hond op bezoek

Soms is de wens voor een assistentiehond al erg aanwezig, maar kan dit door omstandigheden nog niet worden verwezenlijkt. In die situaties is het mogelijk om een (assistentie) hond op bezoek te laten komen in een ziekenhuis of kliniek.

Een hond op bezoek kan een zeer functionele bijdrage bieden tijdens de periode van overbrugging. Het geeft alvast een idee van hoe het is om een hond in jouw nabijheid te hebben. Ook kan de aanwezigheid van de hond bijdragen aan het helpen om uit je isolement te komen. De hond geeft namelijk geen oordeel en gaat ook geen ingewikkelde gesprekken met je aan. Hij is er gewoon, en alleen al zijn aanwezigheid kan simulerend en motiverend werken en zorgen voor perspectief op de toekomst.

Als de hond vaker komt dan wordt er vaak naar uitgekeken. Er ontstaat (fysiek en mentaal) contact en de ‘sores van de dag’ verdwijnt even naar de achtergrond. Er is weer iets positiefs om je op te richten.

Tijdens het bezoek kunnen er activiteiten plaatsvinden, maar het hoeft niet. Alleen ‘even samen mogen zijn’ is vaak al meer dan genoeg. Diverse studies tonen aan hoe groot de meerwaarde (ook op hormonaal niveau) van dergelijk contact is en dat is precies de bedoeling.

Dit voortraject dient er tevens voor om samen na te denken over wat de wensen en doelen zijn. Het draagt bij aan zingeving, het welbevinden en het aan durven gaan van contacten waarin werken vanuit vertrouwen 

Lessen van honden

Soms loop je vast met je eigen (hulp)hond, bijvoorbeeld door autisme. Je krijgt aangeleerd hoe je een hond sturing kunt geven jn zijn gedrag. Een hond is ook een sociaal wezen. Dit houd in dat omgevingsfactoren maar ook iets als hormonen, zorgen voor verschillende reacties waarvan ook verschillende vormen van sturing bij horen. Daarnaar is ieder mens maar ook iedere hond anders. Genetische aanleg, opvoeding en (niet)ervaringen hebben hierop invloed. Om hiermee meer wegwijs te worden, adviseren we in sommige gevallen om ook met onze honden, deel te nemen aan lessen. Zo ervaar je dat niet iedere hond hetzelfde ‘werkt’ op dat wat jij doet. Op die manier krijg je meer inzicht in hondengedrag en leer je beter afstemmen wat voor dat moment nodig is. Een mooie vergelijking kun je leggen met leren paardrijden op een manege; in de regel begint men met een redelijk makkelijk en ‘volgzaam’ paard (of pony). Wanneer er meer ervaring opgedaan is, word er veelal een vervolgstap gemaakt in een paard met iets meer uitdaging. Dat kan zitten in de hoogte maar ook in het temperament. Vip teams die hier gebruik van hebben gemaakt hebben hierdoor in relatief korte tijd, mooie en waardevolle ontwikkelstappen gemaakt.